Головна » 2014 » Серпень » 21 » Рекомендації ЧОІПОПП щодо вивчення історії та суспільствознавства у 2014/2015 навчальному році
14:18
Рекомендації ЧОІПОПП щодо вивчення історії та суспільствознавства у 2014/2015 навчальному році

Методичні рекомендації

щодо вивчення історії та суспільствознавчих дисциплін

у 2014-2015 навчальному році

До питання вивчення навчального курсу історії у шостому класі

Шановні колеги! Наші учні прийшли до нас у 6-й клас. Врахуйте при плануванні своєї роботи наступне.

Учні мають навики складання простого плану розповіді, вміють формулювати запитання до тексту. Спираючись на ці зачатки відповідної компетенції, вчитель має продовжити роботу з текстом підручника так, щоб шестикласники вчилися ділити його на завершені частини, вміли ставити питання до прочитаного і таким чином підходили до складання розширеного плану.

Як  показують результати предметних олімпіад, у яких беруть участь учні 8-11 класів, найслабкішою ланкою є написання тез на відповідну тематику. Вчитель історії, що викладає у 6-му класі, має продовжити (а якщо ця робота не велася, розпочати) формування вказаного уміння, застосовуючи завдання:

  • виділити головне у змісті абзацу, підпункту параграфа;
  • записати зміст абзацу одним реченням, використовуючи найважливіші поняття;
  • поставити чітке запитання до прочитаного уривку і дати відповідь на нього одним реченням.

У 6-му класі продовжена практика роботи над новим типом уроку історії – практичним заняттям, де передбачено самостійну роботу учнів з різноманітними джерелами інформації. Звертаємо увагу, що на відміну від навчальної програми 5-го класу учням 6-го пропонується 13 практичних занять, де більше уваги можна приділити роботі з історичними джерелами, специфіці їх опрацювання, формуванню логічних умінь школярів (елементарні аналізи подій, встановлення впливу природніх умов на життя і господарство людини, зіставлення текстів, формулювання власної позиції тощо). Зауважуємо, що самі джерела мають бути адаптовані до вікових особливостей учнів, їм мають бути надані прості пам’ятки роботи з історичними документами.

Учителям історії у шостому класі варто пам’ятати, що знайомство з історією Стародавнього світу та Античності має бути цікавим, ....

Повний текст за посиланням :

http://osvita-stn.ucoz.ua/index/2014_2015_navchalnij_rik/0-30

Переглядів: 447 | Додав: Dunay | Теги: історія, 2014/2015 навчальний рік, методичні рекомендації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]